Diyetisyen Elif Yıldız ile Mevsim Geçişlerinde Güçlü Kalma Sırları Üzerine: Bölüm 2
Merhaba, Sevgili takipçilerim! Son yazımda, sizinle kış aylarına geçişte bağışıklık sistemimizi nasıl koruyabileceğimizle alakalı sevgili diyetisyen arkadaşımız Pınar Elif Yıldız’dan aldığımız önerileri paylaşmıştım. Bugün de sizlerle söyleşimizin ikinci kısmını sizlerle sunuyorum. Bu yazıda probiyotiklerin bağışıklık sistemi için önemine, sağlıklı çiğ gıdalara ve antibiyotik kullanımının bağışıklık üzerindeki etkilerine değineceğiz. Yazımızın en sonunda, ilk kısımda olduğu gibi bir sağlıklı bir tatlı tarifi sizle paylaşacağım:

Son dönemde sağlık açısından etrafımızda probiyotik içeren gıdaların tüketilmesi ve bilinirliği artmakta. Probiyotiklerin bağışıklık sistemi için önemi nedir?
Artık hepimizin de bildiği gibi probiyotik bakteriler de bizi hastalıklardan korumaktadır. Son yapılan çalışmalarda görülmüş ki; probiyotiklerin birçok rahatsızlığa faydası olduğu gibi bağışıklık sistemimize faydası vardır. Özellikle lactobacillus GG ve bifidobakterium probiyotikleri bağışıklığımız açısından çok önemlidir. Benim tavsiyem evde yoğurt mayalamaktır. Yoğurdu probiyotik takviyesi ile mayaladığınızda probiyotikten zengin bir besin elde etmiş olursunuz. Aynı zamanda sofranızda probiyotik ve prebiyotik gıdalara ağırlık vermelisiniz. Örneğin kefir, yoğurt, kımız, ev yapımı turşu, enginar, soğan, sarımsak vs.
Özellikle diyet listelerinde sağlıklı atıştırmalıklar veya ara öğün olarak çiğ gıdalar verilmekte. Çiğ gıdaları gün içinde bağışıklık sistemimize yardımcı olsun diye nasıl tüketebiliriz?
Ceviz, çiğ fındık, çiğ badem gibi besinlere günlük beslenmenizde yer vermelisiniz. Kahvaltıya 4-5 çiğ badem ekleyebilir, ara öğünde 2-3 tam ceviz ya da 5-6 adet çiğ fındık tüketebilirsiniz. Ancak unutmayın ki bu besinler yağ içeriği açısından zengindir, tüketimi kontrolsüzce olursa bu sefer kilo problemleri ortaya çıkabilir.

Özelikle toplumumuzda en kolay ve soğuk algınlığında antibiyotik kullanımına bir sarılma söz konusu. Bilinçsiz antibiyotik kullanımı üzerine ne söylemek istersin?
Her gribal enfeksiyonda lütfen antibiyotiğe sarılmayın. Doktor zorunlu görmedikçe kullanmayın. Doğal yöntemleri deneyin. Yukarda yazılanları uygulayarak hastalıklardan korunmaya çalışın. Ancak zorunlu antibiyotik kullanımı durumları olabilir. Böyle zamanlarda hastalığa yol açan bakterileri öldürürken, yararlı bakterileri de öldürmektedir. Bu nedenle barsaklarda ki yararlı bakterilerin azalmasıyla ishal de görülebilir. Tekrar hastalığa yakalanma olasılığı da artar.
Barsak florasını toparlamak için antibiyotik alımından 2 saat sonra veya önce probiyotik takviyesi kullanılması gerekir. Bunu 1 kase probiyotik yoğurt yiyerek de dengeleyebilirsiniz. Kullanımdan 3-4 hafta sonraya kadar yenilmeye devam edilmesi gerekir.
Tok Tutan Diyet Talı Tarifi: Şipşak probiyotik puding

İşyerinize giderken minik bir kavanozda hazırlayabileceğiniz, akşam üstü sizi yanlış atıştırmalıklardan kurtaracak, bağırsaklarınız çalıştıran, evde mayalanmış probiyotik yoğurt ile hazırlanmış bir puding.
3 tatlı kaşığı chia,
3 adet medine hurma (minik minik doğranmış)
yarım çay kaşığı keçiboynuzu unu,
çay kaşığının ucuyla tarçın, 1 çay kaşığı dolusu kakao ve 1 kase kadar yoğurt.
Geceden bu karışımı koyun buzdolabına ertesi gün hazır.
Ertesi günü bekleyemeyenler 1 saat sonra dolaptan aldığınızda da yenilebilecek kıvamda oluyor.
Ama benim tercihim bir gece bekletmek oluyor genelde

Bu yazımızda sizlere üç ayrı noktada bağışıklık sistemimizi birebir etkileyecek tavsiyeleri, diyetisyen Elif Yıldız aracılığıyla aktarmaya çalıştım. Verdiği son derece yararlı bilgilerden dolayı Elif Yıldız'a teşekkür ederim.
Buna ek olarak tatlısız yapamam diyenler için sağlıklı bir tatlı yapımını da sizlere sunduk. Önce hep beraber sağlıklı olalım ve sonra kendimize ödül olarak bu sağlıklı tatlı tarifiyle ödüllendirelim
Sağlıklı ve huzurlu nice günleriniz olsun!! Görüşmek üzere :)
Elif Yıldız instagram adresi: @dytsynelifyildiz
mail: dyt.elifyildiz@gmail.com